Renlighedstræning

upsAt lære hunden at gå på wc udendørs er helt grundlæggende. Uanset om det er en lille ny hvalp eller voksen hund, man har fået i armene, så er det samme process man skal igennem mht. renlighedstræning.

Mit absolut bedste tip: Læg mærke til din hvalps/hunds kropssprog og adfærd! Gør din hund noget bestemt, lige inden den tisser? Mange hunde får lidt “uro” i kroppen, og snuser intensivt til ét punkt på gulvet, lige inden. Eller går lidt rundt om sig selv på samme sted. Eller kratter i gulvet med en forpote.

Hvis du kan se, at din hund er tæt på at lette ben/sætte sig, siger du venligt “kom, vi går ud”, og går med den ud i haven eller får snor på den i en fart og går straks ud – inden den begynder at tisse. Har man have, så er det fint at gå ud sammen med hunden i begyndelsen, men nogen hunde vænner sig til, at toiletbesøg så kun kan foregå med selskab. Så vil man kunne lukke hunden ud, uden at man er nødt til, at gå med, så skal man også træne det (skift imellem at gå med og bare lukke hunden ud)

Det er enormt vigtigt, at aldrig nogensinde skælde hunden ud eller på nogen måde straffe eller være ubehagelig overfor den, hvis den kommer til at lave uheld indendørs. På den måde lærer hunden ikke at være renlig, i stedet forbinder den sit menneske med ubehag og utryghed, og det kommer der intet godt ud af. Måske begynder hunden at tisse indendørs når der ikke er mennesker i syne, eller den holder sig når dens mennesker er i nærheden – også udendørs.     En god, tryg og tillidsfuld tilknytning er det bedste afsæt for at få en kvik og glad hund, der har mod på at lære en masse nyt.

lygtepælSå hvad gør man, hvis man står med en hund, der letter ben op af møblerne eller lægger pøller på stuegulvet? Sker det, så forsøg ikke at tage notits af det, lad være med at forhindre/trække afsted med hunden, skælde ud, stresse op eller andet. (Shit happens!) Når hunden er færdig, tager du den roligt udenfor, går en runde, håber der kommer mere (som du roser af hele dit hjerte) og så kan du gå ind og tørre op og vaske efter med rodalon – som decinficerer og fjerner lugten, både for din skyld men også så hunden ikke antager, at lige dét spot er toilettet.

Forebyg; når hunden har spist, sovet eller leget, så tag den med ud en lille tur.    Det gælder især hvalpe! Hver gang der sker et lille “skift” i løbet af dagen, så gå med hunden ud i haven eller gå en kort luftetur. Gå en hel masse små ture så længe du renlighedstræner.

Husk at gå med hunden ud i haven størstedelen af gangene, så du er der til at rose, hver gang den tisser ude, men også at lukke hunden ud selv ind emellem.

Man skal dog være opmærksom, hvis man bor i lejlighed, på at hvalpe ikke har godt af at gå for meget på trapper, og det vil være hensigtsmæssigt at bære hvalpen ned de fleste gange.

kropssprog 2 (1)Jo flere succes’er – at hunden går på wc udenfor/på turene – jo hurtigere vil den forstå, at det er sådan vi gerne vil have det foregår hver gang. Ros hunden uendelig meget, hver gang det lykkes, og giv gerne luxusgodbidder! Efterhånden som hunden bliver sikrere i adfærden kan man forlænge tidsrummet imellem de små tisseture.

“Avismetoden”, altså at man først lærer hunden at tisse på en avis/nappy/puppy pad, giver tit dobbeltarbejde, fordi hunden efterfølgende skal lære at tisse udendørs. Man kan lige så godt fra start lære hunden, at gå på toilet udendørs. Men det kan være en god idé at lægge hvalpeunderlag på udsatte steder i hjemmet, for at beskytte tæpper osv.

En sidste ting – mange hunde foretrækker desværre at tisse på et blødt/sugende underlag (som gulvtæpper eller ens seng!) Det har intet at gøre med, at hunden “prøver at dominere”, “sætte duftspor” eller andet i den dur, det handler blot om, hvor hunden synes det er rarest at tisse. Bedste måde er igen, forebyggelse; luk af ind til soveværelset, sæt fx en babylåge for, og fjern de ægte tæpper imens renlighedstræningen foregår.

Hvis du oplever en pludselig ændring, ved at din ellers renlige hund begynder at være urenlig, så se på, om noget stresser din hund. Det er vigtigt at konsultere en dyrlægen, for at undersøge om det skyldes fysiske årsager, eller om det er noget adfærdsmæssigt. Hunde reagerer ligesom os mennesker på forandringer i deres liv (fx en lille ny baby i familien, skilsmisse, flytning, andre husdyr der kommer til eller mistes, eller blot ændring af arbejdstider) og det kan skabe stress som kommer til udtryk ved fx urenlighed. Her vil man skulle lave en individuel trænings/behandlingsplan (kontakt mig)